Sedation
Til mindre indgreb, eller f.eks. røntgenfotograferinger, vælger vi af og til en bedøvelse, som ikke er så dyb. Her har vi mulighed for at give en medicin der ophæver bedøvelsen, så patienten er vågen og klar til at gå hjem allerede ca. 15 min efter proceduren er overstået.
Bedøvelse af kaniner
Kaniner bedøves med præmedicinering og inhalation ligesom hunde og katte. Så har de en bedre og hurtigere opvågning.
Alle kaniner vejes, og dosis er nøje afmålt efter vægten.
For kaniner og gnavere gælder, at de ikke skal fastes inden bedøvelsen, da de ikke kan kaste op. Desuden er det risikabelt at sætte deres fordøjelse i stå ved faste, da de har processer i deres store tyktarmssystem, som helst skal fungere hele tiden.
De afkøles let, så vi er særdeles opmærksomme på dette forhold, og lader dem ligge med varmepude under narkosen og opvågningen.
Mindre gnavere, fugle og krybdyr henviser vi, hvis de er syge og skal bedøves, til kolleger, som har specialiseret sig i disse.
Blodprøve inden bedøvelse (hund/kat)
I forbindelse med bedøvelser, tilbyder vi altid at tage en blodprøve inden, for at se hvordan patientens blodceller og organer har det. Når du takker ja til en sådan blodprøve, giver du os de bedste betingelser for at skræddersy en bedøvelse, som er tilpasset lige præcis dit dyr. Vi finder også jævnligt tegn på begyndende sygdom ifbm. disse blodprøver. Her har vi ofte mulighed for at forsinke udviklingen af symptomer, da sygdommen er opdaget tidligt.
Prisen for en blodprøve på umiddelbart sunde og raske dyr inden bedøvelse er en særpris og ligger typisk mellem 670-980 kr, afhængig af dyrets alder og art. Herved opnås ca. 1500 kr. rabat ift. prisen for en normal blodprøve.
Der kan være mange grunde til, at dyret skal bedøves. Af og til er det uopsætteligt, og bedøvelsen skal ske uanset, hvad en blodprøve viser. Andre gange kan man vælge at udsætte operationen eller tandbehandlingen, hvis blodprøven viser, der er noget i vejen, som vi bør rette op på før bedøvelse.
Vi vil med blodprøven dels kunne vurdere, om narkose indebærer øget risiko, og om vi skal træffe særlige foranstaltninger (f.eks. give mere væske i drop før og under bedøvelsen, eller vælge en anden bedøvelsesmetode end først planlagt).
En narkose betyder altid, at der er nogle bedøvelsesmidler, der skal ind i kroppen. Disse stoffer skal nedbrydes og udskilles. Her er lever og nyrer involveret. Derfor er det vigtigt at vide, om lever og nyrer fungerer godt. Det vi kalder ”profil før narkose” indeholder derfor altid måling af leverværdier, nyreværdier, og så måler vi også blodsukkeret, blodprocent og meget andet.
Vores mål er, at dyr, der skal i narkose, klarer det så godt som muligt. Vi bedøver så skånsomt, vi kan, og ønsker, dyrene vågner op så hurtigt og så roligt som muligt. Vi gør det på den bedst mulige måde, med det bedste udstyr der findes, og rutinerede medarbejdere.